onsdag 3. november 2010

Utforming av forretningsplanen.

2010-2011

November-Januar: Vi må lage en behovanalyse. Oppdatere forretningsplanen.

Januar-Mars : Lage et nettverk, få potensielle samarbeidspartnere . Vi må lage et budsjett som er et resultat av forventningene til produktprisen, kostnadene som er knyttet til produksjon og salg. Ressursbehovet.


April-Juni: Kartlegge mulige investorere. Få finansiert en ferdig prototype. Se muligheten for å lease produktet.   


Juli-Oktober Kjøpe patent , opprette et mulig samarbeid med Easy Park. Inngå avtale med enten dette parkeringsselskapet eller en annen part som vi skal leie rettigheten til selve produktet.

facebook addicted

Vi valgte å legge ut spørreundersøkelsen på hver av våres Facebook-profiler. 
Vi tenkte dette vi ville være den beste måten og distribuere undersøkelsen.
(Vi fikk 17 treff etter 6 timer)
Aldergruppen ligger omtrent alle på 20-25 år.
Svarene kan ikke hjelpe oss mye på vei. 16 treff er for dessverre et lite reelt tall til å ta stilling til. 
Vi tar heller utgangspunkt i Easypark sin spørreundersøkelse og antall brukere av dagens tjeneste 







Videre kan vi refere fra informasjonen som vi fikk fra Easy Park 
 Har dere oversikt over hvor mange kunder har dere i snitt abonnement/enkeltkunder per dags dato? Svar: EasyPark Norge har i dag 23.000 registrerte bedriftskunder og har på litt over ett år fått 27.000 unike sms premium brukere.





Onkel Skure's pengebinge

Økonomiske problemstillinger 
- Hva kan gå bra?
At en fremtidig investor får stor interesse for prosjektet. 
- Hva kan gå galt?
Vi ikke får solgt prosjektet. Og har misforstått markedet når vi har brukt for mye penger på markedsundersøkelser. Konkurrenter kan være dominerende på markedet.
- Hva må skje for at målene i forretningsplanen skal nås og for at verdiene i forretningsideen skal beskyttes og bli størst mulig?
Patent,varemerkebeskyttelse og investere mye arbeidstimer.
- Hva er de finansielle konsekvensene av viktige forretningsbesluttninger slik som pris og volumendringer?
De finansielle konsekvensen kan være at produksjonskostnadene blir for høye i forhold til dekningsbidraget vårt
- Hvor raskt kan bedriften vokse uten behov for ekstern finansiering?
Liten grad
- Hvordan påvirkes lønnsomheten og avkastningen på investeringene  hvis veksten øker eller minsker mye?
Vis den øker tjener vi mer penger,samt vis etterspørselen blir stor kan vi senke prisene ved at produksjonen øker . Å dermed blir enhetskostnadene lavere. Altså (economi of scale) Jo mer du produserer , jo billigere blir det per enhet.  

Ved investor: Hvor stor andel av selskapet er dere villig til å gi? På hvilke betingelser?
Da i måtte vi emisjonere  aksjene  å kunne da gi en provinsiell investor 40 -45 % eierandel i selskapet.

I første omgang skal vårt primærmarked være for parkerings selskaper. Vi blir en outsource for en ny type produktløsning til dagens alternative parkeringssystemer til parkerings bedrifter. Bedriftene bestemmer selv hvordan de vil markedsføre og tilby e-park systemet. Slik at de kan levere tjenesten innen for disse segmentene:

  • Transportfirmaer
  • Budbil selskaper
  • Rørleggerbedrifter,tømmerbedrifter,malere etc Tilpassing av systemet Systemet blir åpent for våre kunder (parkerings selskapene) slik at de kan tilpasse systemet etter bedriftens behov.
Demografi
Vår visjon er å kunne være en leverandør av Epark tjenesten til alle de parkeringsselskape
ne i stor byene.Å hoved målet er å kunne få til et levere tjenesten til trafikkeaten (Oslo kommune).Per i dag har de sentrums kjernen andel innen for parkeringsplasser på gateplan i sentrumskjernen i Oslo. Som igjen åpner et marked for privatkunder.


 Her har du en oversikt over parkeringsplasser trafikketaten i Oslo eier

I første omgang skal vårt primærmarked være for parkerings selskaper. Vi blir en outsource for en ny type produktløsning til dagens alternative parkeringssystemer til parkerings bedrifter. Bedriftene bestemmer selv hvordan de vil markedsføre og tilby e-park systemet. Slik at de kan levere tjenesten innen for disse segmentene:

  • Transportfirmaer
  • Budbil selskaper
  • Rørleggerbedrifter,tømmerbedrifter,malere etc Tilpassing av systemet Systemet blir åpent for våre kunder (parkerings selskapene) slik at de kan tilpasse systemet etter bedriftens behov.

Demografi

Vår visjon er å kunne være en leverandør av Epark tjenesten til alle de parkeringsselskape

ne i stor byene.Å hoved målet er å kunne få til et levere tjenesten til trafikkeaten (Oslo kommune).Per i dag har de sentrums kjernen andel innen for parkeringsplasser på gateplan i sentrumskjernen i Oslo. Som igjen åpner et marked for privatkunder.



Her har du en oversikt over parkeringsplasser trafikketaten i Oslo eier

You got competion

Vår konkurrent.
http://easypark.no/sms/. Per dags dato har easypark en sms tjeneste med 28000 brukere. Dette er en tjeneste som tilbyr betaling via sms. Som ifølge undersøkelser viser at kundene er svært fornøyde med brukervenneligheten.

En lignende tjeneste finnes også i England

(Hedmark) Håpass har'du parkert hen ?

Trangt om plassen ?





Sur på å parkeringsvakten ?



Med Epark kan du bli like god som denne karen!

Våre verdier



Vi mener vårt produkt har en bedre løsning, dagens parkering system. I form at du Per dags dato må planlegge hvor lenge du skal være borte fra bilen, før du parkerer den fra deg. Hvis du mot formodning skulle komme for sent og en regning venter opp deg
”Syv minutter for sent vil gi en bot 710kr altså 280 ganger mer en det selskapet setter som den ordinære markedsverdien av å leie parkeringsplassen(http://tomstaavi.vgb.no/2010/10/21/stortinget-ma-stoppe-agervirksomheten-til-parkeringsselskapene/)   For mange kan det virke tungvindt og stressende å ha en ”deadline” hengende over seg på hvor lenge bilen skal stå parkert, og eventuelt små forsinkelser vil bli hardt straffet.

Med vårt produkt kan du parker bilen, la den stå til du har utført dine ærend, deretter kjøre bilen hjem. Parkeringen er enten betalt på forhånd med et abonnement tilpasset ditt bruk, eller en regning vil dukke opp i postkassen din i slutten av måneden, med et samlet/ utregnet beløp av din parkering.

Vi mener at med vårt produkt vil det bli lettere for parkeringsselskapene å ta imot betaling til en fornuftig pris til leie av parkeringsplasser, og kan for eksempel ta forskjellige takster for formiddag, ettermiddag og natt. Med godt opplyste takster blir du da selv ansvarlig for hvor mye regningen din vil komme på, hvis du ikke allerede har kjøpt et abonnement tilpasset ditt forbruk.
Man slipper også å få den sure boten, for eksempel da taksten bare dobler seg når tiden har godt ut. Og med en mobil tjeneste vil du bli varslet i god tid før parkeringen går ut, så du har mulighet til å returnere til bilen din i tide.

Enklere for eldre 
Vårt system kan også gjøre hverdagen enklere for eldre.

Miljø

Vi ser på miljø som en gryende trend, og ønsker å ta del i miljøspørsmålet, derfor ser vi det på som en motivasjon og en drivkraft å få folk til å tenke over hvor mye de bruker bilen i hverdagen. Med vårt system er det meningen at man deler opp byen i forskjellige miljøsoner, ta for eksempel Oslo, her vil vi dele sentrum opp i soner, ''sone 1'' kan for eksempel være innenfor ring 1, med andre ord sentrumskjernen. Her kan de regulere prisene sånn at det er dyrt å parkere over kortere tid, som et eksempel vil det da lønne seg å la bilen stå hjemme og heller benytte kollektivtransport hvis du kun skal innom polet. Lettere sagt vil det være en høy starttakst på parkeringen som vil utligne etter hvor lenge bilen står parkert.

Stortinget må stoppe ågervirksomheten til parkeringsselskapene!




"Se nøye på faksimilen på denne siden. Den er lagt på ruten til min kones bil. Billetten utløp 14:23, parkeringsvakten skriver ut sitt forelegg fem minutter senere, det vil si 14:28. Min kone kom til bilen om lag to minutter etter det igjen. Hun har med andre ord «stjålet» om lag 7 minutters parkering. Det er det ingen tvil om. Straffen er en bot på 700 kroner. Kan vi akseptere at disse selskapene skal få lov å ta seg til rette på denne måten?"

Hentet fra 

av Tom Staavi in torsdag, oktober 21st 2010 Lagret under: BilLov og rettPolitikk  

http://tomstaavi.vgb.no/2010/10/21/stortinget-ma-stoppe-agervirksomheten-til-parkeringsselskapene/

Spørreundersøkelse

Hjelp oss med denne spørreundersøkelsen!

https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dDdTalhYYmpMVDB5akdxR1pfZTUxUHc6MQ

Hei du! Har du fått parkeringsbot før ?



Vi gikk ned til Karl Johan og spurte 10 forskjellige mennesker med ulik alder og kjønn.
60% av de vi snakket med var positive til forretningsideen, 10% viste ikke hvordan de skulle forholde seg til parkeringen på grunn av de kjørte lite og noen hadde ikke bil. 40% var skeptiske til systemet.
Dette er de spørsmålene vi spurte:
 1. Kjører du/dere bil?
2. Har du/dere fått parkeringsbøter?
3. Hva var grunnlaget for boten?
4. Ville du ha betalt litt mer for å hatt et system som gir deg muligheten for enklere betaling uten risiko for bøter?



Leder eller unnaslunter

Vi deler ut roller med utgangspunkt i hvilke områder vi er gode i.
Kort beskrivelse av gruppemedlemmene:

Kim er imøtekommende, god til å visualisere og har gode selgerevner. Derfor har han selve lederrollen der han gir ordet, tar telefoner og tar den endelige beslutningen.

Martin er innovativ rik og kommer med gode forslag, problemstillinger og spørsmål. Med andre ord den kreative. Derfor en viktig veileder i gruppen. 

Mari er den realistiske som stiller kritiske spørsmål som er viktige å få reflektert over for å ta en avgjørelse.  Tar også sekretær rollen.   


Kim. Økonomi ansvarlig.
Arbeidsoppgaver fremover: Kontakte investorer, lage et budsjett, finne et overslag over kostnader og forventede inntekter. Står for selve utvikling av produktet. Skal holde oversikten over økonomien til prosjektet.

Mari. Markedsføring/Pr ansvarlig.
Arbeidsoppgaver fremover: Selve markedsføre produktet, føre produktet ut til markedet.
Tar seg av beskrivelsen av forretningsideen. Kartlegge kundens behov. Planlegge og gjennomføre markedsundersøkelser.

Martin. Salgsleder
Har ansvar med å oppnå økt markedsandel og bidra til at selskapet fremstår med større tydelighet og har fokus på innovasjon og kundeorientering. 

Blåruss og ny samarbeidspartner?


Oppgave: Kontakt en «blåruss» og en vi er avhengig av relatert til forretningsideen våres..

 En kontakt vi er avhengig av. Vi ringte Easy-park for å få en oversikt over perspektiv av markedet.  Easy-park hadde ikke til til å svare på spørsmålene på telefon, så derfor sendte vi en email til forretnings utvikler Erik Oscar Adamshus.

E-mailen vi sendte: 

Jeg referer fra vår telefonsamtale å har følgende spørsmål om easy park sin sms tjeneste . 

1) Har dere fått positive tilbakemeldinger på brukervenneligheten?
Svar: Vi har to ulike tjenester i dag. Begge kan startes og stoppes med sms. Hovedforskjellen er at den ene av tjenestene er rettet mot privatmarkedet som gir bilisten muligheten til å ta EasyPark i bruk uten å være i kontakt med oss på forhånd og bli trukket fra mobilregningen (sms premium). Vedlagt vil du finne en liten undersøkelse blandt disse brukerne. Ellers så kan EasyPark pynte seg med at Norsk Gallup for et par år tilbake gjorde en undersøkelse for oss som viste at vi har en kundetilfredshet på 96% og av de spurte så kunne 98% tenke seg å anbefale tjenesten videre.
2) Har dere oversikt over hvor mange kunder har dere i snitt abonnement/enkeltkunder per dags dato? Svar: EasyPark Norge har i dag 23.000 registrerte bedriftskunder og har på litt over ett år fått 27.000 unike sms premium brukere.
3) Har dere merket nedgang av parkeringsbøter etter sms tjenesten ble tatt i bruk? Svar: Vi gir ikke ut bøter, så dette har vi ikke noe oversikt over. Men det er en test som nå utføres for nettopp å avdekke dette. Dette er en test vi gjør sammen med Europark.
4) Har det blitt noe økning i inntektene etter at tjenesten ble lansert? Definitivt - husk at vi ikke er noe tradisjonelt p-selskap som drifter eller eier plasser. Vi leverer kun betalingskanalen.
5) Har dere utviklet tjenesten selv eller er det en annen leverandør som leverer den tjenesten? Svar: tjenesten er utviklet av oss selv.
Takk på forhånd. 
Mvh 
Studenter fra Markedshøyskolen i Oslo

«Blåruss» Vi ringte rådgiver i DNB bedrift Thomas.
   Spørsmål vi stilte:

Lån til bedrift, hvis vi er en bedrift  og har egenkapital på to millioner og vi skal utvikle et nytt produkt og trenger et lån på 5-6 millioner til det, hvilke krav har dere til oss? «Banken er ikke i utgangspunkt veldig positive for utvikling og forsknings produksjon, men hvis bedriften har en inntekt fra før av så vil vi ta en gjennomgang av budsjett og regnskap for å se over betjeningsituasjonen og om omsetningen av produktet er klart. Beløpet blir vurdert ut ifra regnskapet og budsjettet for å se hvordan bedriften går. Budsjettet må vi se for å se hvordan dere ser prosjektet fremover og hva dere forventer til omsetningen. Vi vil også kreve en form for sikkerhet»
«Stiller dere noe krav til levetiden til prosjektet? F.eks. om det er mulighet for å få lånt litt og litt om gangen?» «I utgangspunktet er det mulig og gjøre det. Det som blir utfordringen er om vi setter opp en nedbetalingsplan som er aktiv 6 mnd om gangen. Utgangspunktet må dere ta ut alt under 6 mnd ellers blir det nye vurderinger som vi foretar.

Fylle idè

Tilbakemeldingene vi fikk tilbake etter salgspitchen våres var følgende: Kim kan ikke nevne at kom på ideen når han var beruset på alkohol eller noe lignende. Videre tilbakemeldinger var : Hvordan skal vi tjene penger og være mer konkret på dette området. 
Vi svarte med og lease produktet til parkeringsselskapene som for eksempel Easy Park!


Enkel parkering

Vår forrettings ide går ut på å mobilisere parkeringsautomater.
Dette skal kunne gi bilister en enklere måte å betale for parkering i stedet for tungvinne løsninger som å betale kontant /kort. Med vårt produkt vil kunden slippe å gå til parkeringsautomaten ved at bilen registreres når den er parkert inn i sonen.